poniedziałek, 20 lipca 2015

Bułeczki drożdżowe

Ostatnio coś mnie złapało na ciasta drożdżowe. Ale doszłam do wniosku, że po co mam wydawać forsę i przepłacać w cukierni za drożdżówkę, skoro mogę sobie takową upiec sama! :D Tak więc przekopałam książkę babci w poszukiwaniu przepisu i... do dzieła :D

Składniki:
  • 5 dag drożdży
  • 0.5 kg mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki letniego mleka
  • szklanka cukru
  • 5 dag masła
  • cukier puder i gorąca woda na lukier
Przygotowanie:
Z drożdży zrobić zaczyn i poczekać, aż trochę wyrośnie. W tym czasie odważamy i odmierzamy resztę składników. Następnie roztapiamy masło i chłodzimy je. Podrośnięty zaczyn wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Następnie porządnie zagniatamy ciasto. Musi być dobrze wyrobione! Zostawiamy je do wyrośnięcia na około pół godziny.
Dzielimy ciasto na 12 równych części. Z każdej porcji wytaczamy podłużny wałeczek i zwijamy na kształt ślimaka. Zostawiamy na blaszce przez godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy nasze bułeczki i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy, lukrujemy, czekamy aż nieco wystygną.... A potem robimy pyszną herbatkę bądź kawkę i wcinamy :D

Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz