Składniki:
- 5 dag drożdży
- 0.5 kg mąki
- 2 jajka
- pół szklanki letniego mleka
- szklanka cukru
- 5 dag masła
- cukier puder i gorąca woda na lukier
Z drożdży zrobić zaczyn i poczekać, aż trochę wyrośnie. W tym czasie odważamy i odmierzamy resztę składników. Następnie roztapiamy masło i chłodzimy je. Podrośnięty zaczyn wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Następnie porządnie zagniatamy ciasto. Musi być dobrze wyrobione! Zostawiamy je do wyrośnięcia na około pół godziny.
Dzielimy ciasto na 12 równych części. Z każdej porcji wytaczamy podłużny wałeczek i zwijamy na kształt ślimaka. Zostawiamy na blaszce przez godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy nasze bułeczki i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy, lukrujemy, czekamy aż nieco wystygną.... A potem robimy pyszną herbatkę bądź kawkę i wcinamy :D
Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz