wtorek, 16 czerwca 2015

Naleśniki z bitą śmietaną

Każdy lubi dobre rzeczy do jedzenia, ja nie jestem wyjątkiem. A więc dzisiaj deserek wręcz przepyszny, chociaż ciutkę kaloryczny - naleśniki z bitą śmietaną.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
Do rozcieńczenia użyć wody zmieszanej pół na pół z mlekiem, tyle ile potrzeba do uzyskania pożądanej gęstości. Kawę rozpuścić w wodzie, schłodzoną dodać do ciasta.
Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, następnie je wystudzić. Temperatura pokojowa wystarczy, nie muszą być z lodówki.
Składniki na masę:
  • śmietana kremówka 30%
  • cukier puder do smaku
Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, ubijać mikserem na najniższych obrotach, jak zacznie gęstnieć dodać cukier puder i ubijać, aż śmietana będzie całkowicie sztywna.
Nakładamy na naleśniczki, składamy w kopertki, ustrajamy wedle życzenia.

Tym którzy się odchudzają proponuję nadzienie w wersji lightserek homogenizowany naturalny, z 5 dag wiórków kokosowych i cukier puder do smaku. Wszystko razem zmiksować i nakładać do naleśnika.

W obu wersjach naleśnik jest wręcz przepyszny :)

Ciekawostka: Jeśli ktoś się zastanawiał, czy w obecnych czasach w warunkach domowych można zrobić sobie masło, to wyjaśniam, że można :D Mi za pierwszym razem udało się ze śmietany kremówki zrobić masło, bo zbyt długo ją miksowałam na zbyt dużych obrotach :D

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz