Dzisiaj miałam nieodparte pragnienie spożyć coś niekonwencjonalnego. A że kuchnię azjatycką uwielbiam, co chyba widać, padło na sushi w polskim wydaniu :)
Ponieważ płaty nori są drogie i co tu dużo mówić, nie każdy je lubi i umie dobrze przyrządzić (zwłaszcza taki amator jak ja :D) znalazłam przepis na sushi w specjalnym naleśniku.
Składniki na naleśniki:
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki białego wina
- 1 łyżeczka mąki (czubata)
Nadzienie:
- szklanka ryżu (ugotowany w 550 ml wody), ryż ma być nieco kleisty po ugotowaniu
- paczka pałeczek krabowych surimi
- ogórek zielony
- papryka czerwona (może być konserwowa)
- papryczka pepperoni (opcjonalnie)
- szczypiorek
- jeśli ktoś lubi, dodatkowo można dodać np sałatę
Wszystkie warzywka kroimy na podłużne, cienkie paseczki. Na naleśniku rozprowadzamy warstwę ryżu, układamy paluszki surimi oraz warzywa i delikatnie zwijamy naleśnik. UWAGA. Naleśnik należy zwijać ostrożnie, ponieważ lubi się rozrywać.
Trzeba poczekać chwilkę, aż naleśnik nieco ostygnie. Następnie pokroić na plastry grubości około 1 cm. Należy podawać z sosem sojowym. Ja akurat miałam sos sojowo-grzybowy, tak czy siak pasował idealnie :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz