Składniki:
- 250 g miękkiej margaryny
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub paczuszka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
Przygotowanie:
Margarynę, cukier i ekstrakt utrzeć razem na puszystą masę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtka cały czas miksując. Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na jednolitą masę. Pianę z białek delikatnie wmieszać ręcznie.
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec godzinę w 170 stopniach do suchego patyczka.
Wystudzić, polukrować, posypać wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz