wtorek, 21 kwietnia 2015

Ciasto kokosowe

Po obiadku czas na deser. Czyli ciasto kokosowe :)

Składniki:
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub paczuszka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
 
Przygotowanie:
Margarynę, cukier i ekstrakt utrzeć razem na puszystą masę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtka cały czas miksując. Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na jednolitą masę. Pianę z białek delikatnie wmieszać ręcznie.
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec godzinę w 170 stopniach do suchego patyczka.
Wystudzić, polukrować, posypać wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz