wtorek, 21 kwietnia 2015

Gulasz wieprzowy

Wczoraj na obiad postanowiłam zrobić gulasz. Wszystkim w domu bardzo smakuje, a przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.
Przepis dla 4 osób.

Składniki:
  • 60 dag mięsa wieprzowego
  • dwie większe cebule
  • przecier pomidorowy (duży słoiczek)
  • 3 łyżki keczupu łagodnego
  • po większej szczypcie: bazylii, oregano, tymianku, majeranku, ziół prowansalskich
  • chili/ostra papryka do smaku
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • czubata łyżeczka curry
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
Przygotowanie:
  1. Mięso kroimy w kostkę i rzucamy na rozgrzany olej na patelni. Szatkujemy cebule w piórka i dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy.
  2. Przygotowujemy zalewę w połowie litra wody z pozostałych składników.
  3. Gdy mięso się trochę podsmaży, a cebula zeszkli, zmniejszamy gaz na mały i zalewamy przygotowanym płynem.
  4. Dusimy pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie kruche, od czasu do czasu mieszając.
  5. Na końcu można sos zagęścić łyżeczką mąki, jeśli dla kogoś będzie za rzadkie.
Można podawać z ryżem lub makaronem. Najlepszy do tego jest mój ryż curry (przepis na blogu) lub makaron typu rurki (niestety kupiłam jedynie muszelki, ale też było smaczne :D)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz