Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- 60 dag mięsa wieprzowego
- dwie większe cebule
- przecier pomidorowy (duży słoiczek)
- 3 łyżki keczupu łagodnego
- po większej szczypcie: bazylii, oregano, tymianku, majeranku, ziół prowansalskich
- chili/ostra papryka do smaku
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
- czubata łyżeczka curry
- 1 łyżka miodu prawdziwego
- Mięso kroimy w kostkę i rzucamy na rozgrzany olej na patelni. Szatkujemy cebule w piórka i dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy.
- Przygotowujemy zalewę w połowie litra wody z pozostałych składników.
- Gdy mięso się trochę podsmaży, a cebula zeszkli, zmniejszamy gaz na mały i zalewamy przygotowanym płynem.
- Dusimy pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie kruche, od czasu do czasu mieszając.
- Na końcu można sos zagęścić łyżeczką mąki, jeśli dla kogoś będzie za rzadkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz